dimecres, 2 d’agost del 2017

POLÍTICA MONETÀRIA

La política monetària es defineix com l’aplicació de determinades mesures per part de l’autoritat monetària per a influir en la quantitat o en el preu del diner (tipus d’interès). L’objectiu principal que s’assigna a la política monetària, encara que no l’únic, és l’estabilitat de preus
L’autoritat monetària d’un país és el banc central. Així, el banc central és l’encarregat de fixar l’objectiu d’inflació i de manegar els instruments monetaris per a assolir aquest objectiu.
Si les mesures de política monetària impliquen una disminució de la quantitat de diners o un augment dels tipus d’interès, som davant d’una política monetària contractiva. La política monetària contractiva té com a objectiu frenar tensions inflacionistes dins de l’economia
El banc central du a terme una política monetària expansiva quan les mesures que pren porten a incrementar la quantitat de diners o a disminuir els tipus d’interès. La política expansiva s’aplicarà en moments en què la inflació estiga controlada i en què les empreses tinguen capacitat de producció ociosa.
Les línies de transmissió descrites no sempre funcionen. Pot ser que una política contractiva o expansiva no tinguen els efectes sobre la inflació o sobre el creixement i l’ocupació que hem apuntat. Per què? En principi, perquè l’autoritat monetària només pot actuar sobre els instruments monetaris, no sobre la conducta dels agents econòmics. Posem dos exemples:
·         Un augment del tipus d’interès no frenarà les tensions inflacionistes si les expectatives d’inflació en el futur són altes. Els diferents col·lectius intentaran no perdre poder adquisitiu, per la qual cosa pressionaran per obtenir increments de renda elevats. El procés pot acabar amb l’aparició de l’espiral preus-costos.
·         Una disminució del tipus d’interès pot no animar els empresaris a invertir perquè no confien en la mesura, perquè tenen males expectatives de futur, o per qualsevol altra raó que afecte les seues decisions a més de la del tipus d’interès.
·         L’eficàcia de la política monetària depèn en gran manera de la credibilitat de l’autoritat monetària. Si el banc central com a autoritat monetària no gaudeix d’un nivell alt de credibilitat, els agents econòmics no confiaran en les seves mesures de política monetària, de manera que no actuaran tal com era previsible donades aquestes mesures

Un dels elements que ajuden a guanyar credibilitat al banc central és la independència respecte al govern. Un grau d’autonomia important del banc central respecte al govern li facilita mantenir com a objectiu prioritari l’estabilitat de preus i li permet dur a terme una política monetària de manera més fèrria i estable, sense oblidar, això sí, que els instruments de política monetària estan immersos en el conjunt de polítiques econòmiques d’un país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada