dimarts, 15 d’agost del 2017

VOCABULARI ESPECIFIC: PART I


• Els diners són un mitjà de canvi o de pagament - cobrament generalment acceptat. S'utilitza com a mitjà de canvi, dipòsit de valor (serveix per acumular riquesa) i unitat de compte comú (permet establir comparacions i agrupacions sota una unitat comuna). El sistema monetari actual està basat en la confiança.

• Per destinar-lo a les dues primeres funcions assenyalades, la gent demanda diners. La quantitat demandada depèn de diversos factors: el nivell de preus, la renda o riquesa, el tipus d'interès del mercat i el risc.

• L'interés és el pagament del lloguer dels serveis del capital o, més concretament, el preu del diner. Els factors que condicionen un major o menor tipus d'interès són el risc de l'operació, les garanties ofertes pel sol·licitant i la durada del préstec.

• Bàsicament, els bancs capten fons dels estalviadors per prestar-los a aquells agents econòmics que necessiten finançament. Tal com el seu nom indica, els bancs de reserves fraccionàries només mantenen una petita part dels seus dipòsits immobilitzats i presten o inverteixen la resta. La banca comercial multiplica els diners legal rebut dels seus clients de manera que creix la quantitat de diners en circulació.

• L'oferta monetària és la quantitat de diners que circula per una economia. La política monetària és el conjunt de mesures preses pel Banc Central per assolir els objectius econòmics desitjats mitjançant l'ampliació o reducció de l'oferta monetària i/o la modificació dels tipus d'interès.

• A Espanya i els països que han adoptat l'euro com a moneda és el Sistema Europeu de Bancs Centrals (SEBC) qui assumeix les funcions relacionades amb la política monetària.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada